Nem okosabbnak, hanem fegyelmezettebbnek kell lenni

Nem okosabbnak, hanem fegyelmezettebbnek kell lenni

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Fejlődni szeretnél jellemben? Ez egy kitűnő időszak erre! Bezártság, szabadságvesztés, anyagi gondok, munkahely / vállalkozás veszélyben, családok egybezárva, sok rémhír minden felől... Az ilyen helyzetekkel járó nyomás és stressz kitűnő jellemedző gyakorlatok. Hogy ez nem vicces? Na ná, hogy nem az! És nem is szabad bagatellizálni. De legyünk őszinték és józanok: itt most érvényesül az a mondás, hogy "ami nem öl meg, az megerősít." Én most erre biztatlak. Fejlődjünk és erősödjünk jellemben.

De nem is biztos, hogy a fejlődés fogalmat kellene használnom. Talán inkább a formálódást. A helyre-formálódást. Az emberiség, a mai társadalom jelentős része nagyon eldeformálódott. Sok területen nagyon nem a teremtőt tükrözzük, akinek a képmására lettünk teremtve. Mohó, önző, türelmetlen emberek lettünk. Ezeknek az okairól sokat lehetne filozofálni. Én most nem ezt teszem. De jó volna, ha ez a kis “pihenő” segítene helyre formálódni arra a képmásra, amelyre teremttettünk. Legalább kezdjük el. És ha majd mindennek vége, folytassuk, és ne felejtsünk el naponta formálódni arra a képre, amely a Teremtőt a legélethűbben tükrözi.

Mint korábban hirdettem, a következő időszakban megnézzük, hogy melyek azok a jellemvonások, amelyek jelenleg különleges strapának vannak kitéve, és keressük a módját, hogy miként fejlődhetünk ezeken a területeken.

Ez nem egy teljes erénylista lesz, és persze minden ponthoz még rengeteget lehetne írni. De azt kívánom, hogy adjanak ezek egy-egy kis impulzust a mindennapjainkhoz. Segítsenek nekünk jellemben fejlődni, formálódni. Ma az önuralommal kezdünk.

Önuralom

Erről szól a bevezető idézet is Warren Buffet úrtól. Magyarul: “Nem okosabbnak kell lennünk mint a többiek, hanem fegyelmezettebbnek.” A fegyelmezettség és az önuralom most döntő horderejű erények. Jelenleg ugyanis, ha önuralmat gyakorlunk, nem csak magunkat, de másokat is, szeretteinket is megvédhetjük. Egy osztrák barátom, motivációs tréner szokta mondani, hogy aki megtanulta az önuralmat, megtanult mindent (Sebastian Körber). Hát akkor tanuljuk!

Hogyan tudjuk gyakorolni?

  • Amikor nagyon megszegnéd a “maradj otthon” szabályt, mert mehetnéked van. Uralkodj magadon. Gondolj arra, hogy azért úsztuk meg eddig a kijárási tilalmat, mert fegyelmezetten sikerült megfékezni a vírus terjedését.
  • Amikor már robbanásig feszült a hangulat a 4-5-6-személyes kis “panzióban”, ahol hetek óta dekkolsz, és volna rá húzásod, hogy mint ordító oroszlán megmutasd ki a főnök a házban. Uralkodj magadon. Gondolj arra, hogy nem csak neked nehéz ez a helyzet, hanem az egész családodnak. Érdemes belegázolni egy meghitt családi fészek melegébe, csak azért, hogy jó kiüvöltsd magadból a dühöt?
  • Amikor a többi Facebook lakó, a távoktató tanárok, a távtanuló diákok, a politikusok, az idős családtagok, vagy úgy en-bloc mindenki nagyon idegesít, mert senki sem csinálja úgy a dolgokat, ahogy kellene, és ezt neked mindenképp el kell mondanod, meg kell osztanod a fél világgal. Uralkodj magadon. Gondolj arra, hogy a kimondott (leírt szó) megmarad. Ha mást szidsz, nem neki ártasz, hanem leginkább magadnak.
Gondolj arra, hogy ezekben és hasonló a helyzetekben csak egy dolgod van: azt tenni ami helyes, és nem azt amit az ösztönöd, a hangulatod, a hormonszinted diktál. Így sem mindig fog sikerülni. Egy bölcs ember egyszer azt mondta, hogy “nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat” (Pál apostol: Róma 7,19). Ez a harc nem egyszerű. Ha az volna, nem kellene gyakorolni. De ha a célt látjuk szemünk előtt, akkor talán menni fog. Jakab apostol arra biztat, hogy “örömnek tartsuk, ha nehéz helyzetbe kerülünk, mert tudhatjuk, hogy az ilyen próbák állhatatosságot eredményeznek. Az állhatatosság pedig tökéletessé tudja tenni a cselekedeteinket, és így tökéletesek és hibátlanok lehetünk” (Jakab 1,2-4).

Végül pedig gondoljunk arra, hogy az önuralom gyakorlata különösen vezetőknél, szülőknél, tanítóknál kritikus kérdés: hogyan akarsz ugyanis uralmat gyakorolni másokon - a legnemesebb értelemben - ha magadat sem tudod uralni?

Később folytatjuk.

Elérhetőségek

Telefon:  +36 70 4010190
E-mail:    

A lényeg röviden

Mottóm: "Lehetővé teszem az embereknek, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Első sorban jellemben." A bécsi Erste Group IT munkatársaként banki kollégák szakmai fejlődését teszem lehetővé, főképp az adattudomány (data science) területén. Szabadidőmben örömmel fejlesztek növekedésre vágyó embereket iskolákban, vállalatoknál, egyházi közösségekben és konferenciákon Európa-szerte. Tudományos PhD tanulmányaimat a CIU egyetemen végzem, amely során a jellemfejlesztés lehetőségeit kutatom szervezeti szinten.
© 2018 - 2020 Seidel Limited

Search