Ha valakit meg akarsz ismerni ...

Ha valakit meg akarsz ismerni ...

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

"Ha valakit meg akarsz ismerni, adj neki hatalmat." Legtöbben ismerjük ezt a közmondást. Valóban úgy van, hogy az ember jellemét két féle helyzet hozza ki belőle: a siker, illetve a nehéz helyzetek. Jelenleg, a globális járvány következtében, többnyire az utóbbi aktuális.

Lehet, hogy valaki épp elvesztette a munkahelyét. Ausztriában például a múlt héten három nap leforgása alatt 74 ezer ember vált munkanélkülivé (vienna.at). Hazánkban még nem tartunk itt. Sok honfitársunkat üzleti veszteségek érik, mert be kell zárnia a boltot. A fokozott stressz az otthon tanuló gyerekekkel, valamint az otthonról dolgozás is kihívást jelenthet. A "szabadságvesztés" és a bezártság igen nyomasztó tud lenni, hisz arra kérnek a hatóságok, hogy amennyiben lehet ne hagyjuk el otthonainkat (ezt én is nagyon nehezen élem meg). De a barátok és a közösség hiánya is sokaknak nehezíti az életét, különösen az amúgy is magányosan élő időseknek. Nem is beszélve a félelemről és a bizonytalanságtól, hogy miként megy tovább.

Egy ilyen helyzet, és a vele járó körülmények úgy tűnik valóban felszínre hozzák az emberek jellemét - a személyes kapcsolatokban, a társadalmi életben, de a közösségi médiák felületén is. Örülök, hogy ez sokaknál a jó erényekben jelenik meg, míg másoknál épp ellenkezőleg (lásd például a vásárlási kultúrát).

A kialakult körülmények, nem csak kihozzák az emberből a jellemét, de fejleszthetik is. A jellemfejlődés témáját kutatók szinte kivétel nélkül megállapították, hogy a jellemfejlődés egyik leghatékonyabb formája a szenvedés (például Hans Bayer, Martin Buber, Alasdair MacIntyre, vagy N. T. Wright). Minden kellemetlenség ellenére tehát arra hívlak, hogy használjuk ki ezt az időszakot a személyes fejlődésre.

A következő napokban meg fogunk nézni néhány erényt, amelyek területén most elsődlegesen formálódhatunk. A Facebook oldalamon megjelenik majd az értesítés.

Fontosnak tartom, hogy a Biblia szemszögéből is röviden megvilágítsuk a jellemfejlődés kérdését. Sokan ugyanis azt tartják, hogy a jellemfejlődés a filozófia vagy a pszichológia hatáskörébe tartozik. Ezek a tudományos ágak valóban sokat foglalkoznak a jellem és a személyiség fejlődésével. De a Biblia tanítása hangsúlyozottan bátorít arra, hogy fejlődjünk jellemben “ahhoz, hogy az Alkotó képmását a leg élethűbben tükrözzük” (Martin Buber). N. T. Wright, az Újszövetség professzora arra szólítja fel olvasóit az “After you believe” című könyvében, hogy miután valaki megtért, az első dolga, hogy azonnal kezdjen el jellemben fejlődni.

Segítsen nekünk ebben teremtő Istenünk, a Jakab és Péter leveleiben megfogalmazott gondolatok alapján.

Jakab 1,2-5
"Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül. Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja."

2 Péter 1,5-8
"Éppen ezért teljes igyekezettel törekedjetek arra, hogy hitetekben mutassátok meg az igaz emberséget, az igaz emberségben ismeretet, az ismeretben önuralmat, az önuralomban állhatatosságot, az állhatatosságban kegyességet, a kegyességben testvéri szeretetet, a testvéri szeretetben pedig minden ember iránti szeretetet. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem lesztek a mi Urunk Jézus ismeretében sem tétlenek, sem terméketlenek."

(képforrás: pinterset.com)

Elérhetőségek

Telefon:  +36 70 4010190
E-mail:    

A lényeg röviden

Mottóm: "Lehetővé teszem az embereknek, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Első sorban jellemben." A bécsi Erste Group IT munkatársaként banki kollégák szakmai fejlődését teszem lehetővé, főképp az adattudomány (data science) területén. Szabadidőmben örömmel fejlesztek növekedésre vágyó embereket iskolákban, vállalatoknál, egyházi közösségekben és konferenciákon Európa-szerte. Tudományos PhD tanulmányaimat a CIU egyetemen végzem, amely során a jellemfejlesztés lehetőségeit kutatom szervezeti szinten.
© 2018 - 2020 Seidel Limited

Search