A félelem: két testvér

A félelem: két testvér

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Létezik egy testvérpár. A családnevük: Félelem, de mindkettőnek több keresztneve is van.

Az egyik testvér a barátunk. Jót akar nekünk, mert meg akar óvni a bajtól, betegségektől, a haláltól. Az ő keresztnevei: óvatosság, megfontoltság, figyelmesség, elővigyázatosság. Őt “egészséges félelemnek” is szokták nevezni. A másik testvér az ellenségünk. Ő fogva akar tartani, befolyásolni, manipulálni akar minket, illetve bánatot, szorongást, hitetlenséget és reménytelenséget akar nekünk okozni. Az ő keresztnevei: aggodalom, pánik, nyugtalanság, fóbia, rettegés. Őt “beteges félelemnek” nevezik.

Nem baj, ha az első testvérrel jóban vagyunk. A Biblia beszél például istenfélelemről, ami nem mást jelent, mint a teremtő Istent komolyan venni. És ez nem csak jó nekünk, hanem bölcs dolog is! “A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet.” (Példabeszédek 9,10) Az apostolok (Péter és Pál) is beszélnek arról, hogy szent félelemmel éljünk, és végezzük a dolgunkat. (Filippi 2,12 és 1 Péter 1,17) Ne ítéljünk el tehát túl hamar olyan embereket, akik bölcs elővigyázatossággal járnak el.

Hétköznapjainkban az is jó, ha a bennünk elhelyezett önvédelmi mechanizmusok működnek, és saját magunk, illetve mások védelmének érdekében a félelem egészséges mértéke és formája bennünk van. Egy természetes félelem például, ha valaki fél a tűztől, és így megóvja magát az égéstől.

A másik testvér viszont nem óvni akar minket a rossztól, hanem kimondottan rosszat akar nekünk. Aki rá hallgat, az félelemben él. És az sosem lehet egy boldog élet! Ettől a fajta félelemtől a Biblia is kimondottan óv. Isten ugyanis “nem a félelem lelkét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Timóteus 1,7). A jelenlegi járvánnyal kapcsolatos vészhelyzet és rémhírek hallatán, ezek a szavak új értelmet nyernek, ugye? Erő, szeretet és józanság. Hagyjuk nyugodtan hatni ezeket egy kicsit. De ezen felül is, a Biblia tele van “ne félj!” bátorításokkal, amelyek arra biztatnak, hogy bízzunk, és ne féljünk.

Halandó emberként a félelmet jellemkérdésnek tartom. A jellemben erős ember bátor, és igyekszik leküzdeni az egészségtelen félelmet. Annak, aki hisz a Biblia Istenében, van ebben segítsége is. Jézus szavai: “Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János evangéliuma 16,33)

(képforrás: pngitem.com)

Elérhetőségek

Telefon:  +36 70 4010190
E-mail:    

A lényeg röviden

Mottóm: "Lehetővé teszem az embereknek, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Első sorban jellemben." A bécsi Erste Group IT munkatársaként banki kollégák szakmai fejlődését teszem lehetővé, főképp az adattudomány (data science) területén. Szabadidőmben örömmel fejlesztek növekedésre vágyó embereket iskolákban, vállalatoknál, egyházi közösségekben és konferenciákon Európa-szerte. Tudományos PhD tanulmányaimat a CIU egyetemen végzem, amely során a jellemfejlesztés lehetőségeit kutatom szervezeti szinten.
© 2018 - 2020 Seidel Limited

Search