Érdemes jellemben fejlődni?

Azt tartom, hogy a jellem a jövő pénzneme. Ezért érdemes abba befektetni. A sok általánosan elérhető tudás és ismeret, a mesterséges intelligencia és a robotok világában, egyre kevésbé fog az számítani, hogy mire képes az ember. Inkább az kerül előtérbe, hogy ki az ember valójában, azaz milyen jellemmel bír. Egy egészséges jellem nagy előnyt jelent az élet minden területén: a hétköznapokban, a munkahelyen, a társadalmi életben, és persze a személyes kapcsolatokban is. Ez különösen igaz vezetőkre és tanítókra nézve. De egy boldog és elégedett élethez mindenkinek szüksége van egy egészséges jellemre.

Mi is az a jellem?

A jellemünk a személyiségünk része. A jellem nem azonos a személyiséggel, bár sokan úgy gondolják, és felváltva használják ezeket a fogalmakat. A jellem az értékrendünk látható és tapasztalható megnyilvánulása viselkedésünkben és tetteinken keresztül. Ezeket erényeknek nevezzük. Egy képet használva, a jellem az életünk gyökere. Azon múlik, hogy meg tudunk-e állni az életben. Tudunk-e bölcsen dönteni, bátran szembenézni kihívásokkal, kitartóan haladni egy cél felé, mértékletesen kezelni a lehetőségeinket, igazságosan cselekedni, hinni, remélni és szeretni. Ezekre a kérdésekre a jellemünk adja meg a választ.

Hogyan lehet jellemben fejlődni?

Jellemünket több tényező formálja, köztük a családi háttér, a nevelés, a kultúra, és a társadalom. A jó hír, hogy a jellem fejlődése nem zárul le gyerekkorban, hanem bizonyítottan idős korig tart. Sőt, fejleszthető is. Ennek legjobb módja a céltudatos és kitartó fejlesztése azon jellemvonásoknak, amelyekben erősödnünk kell. Tudatosan addig gyakoroljuk a jó erényeket, amíg azok természetünkké válnak. Keresztény kontextusban a jellembeli fejlődés egy közreműködésen alapul: Isten megtérésre hívja az embert, ezután a hívő ember odaszántan fejleszti magát a Krisztusi jellem mintájára, míg a Szentlélek viszi teljességre ezt az erőfeszítést.

Egy jellemfejlesztési modell

Az Életed Fája - Seidel Educational Services

Az Életed Fája©

Az Életed Fája© egy saját koncepcióm, amely ötvözi a PhD tanulmányaim széleskörű irodalmi hátterét, a reflektált tapasztalataimat, valamint aktuális empirikus kutatások eredményeit.

Az ember személyiségének fejlesztésére összpontosít. Ezen belül a jellemre épül, amelyet a személyiség legfontosabb részének tartok. Ezért a metafórában a gyökerek jelképezik a jellemet. Erre épül a törzs, amely a tehetségeket, az ágak pedig a képességeket jelképezik. Végül pedig a fa levelei a személyes kapcsolatok jelképei. Amennyiben ez a fa jó talajban gyökerezik meg, és a különböző elemek mind helyén és rendben vannak, akkor lehet sikeres, azaz gyümölcsöző az élet.

Ezt a koncepciómat 2018 óta már számos konferencián, pedagógiai intézményekben, egyházi közösségekben, és gazdasági vállalatoknál bemutathattam. Minden előadás során gazdagodik a résztvevőktől kapott visszajelzésekből, és így folyamatosan fejlődik.

Több mint 20 év tapasztalat és folyamatos fejlődés

Munkahelyem mellett vállalkozó is vagyok. Vállalkozásom 1998-ban indult a dél-németországi Filderstadt-ban, Unternehmensberatung A. Seidel néven. Eleinte informatikai tanácsadással, szoftverfejlesztéssel és webdesign-al szolgáltam ki ügyfeleimet. Később egyre fontosabb szerepet kapott az oktatási tanácsadás és a személyiségfejlesztés. 2014-ben átkerült az egyéni vállalkozás székhelye Magyarországra, ahol 2018 szeptemberében megalakult a Seidel Educational Services Limited, amely jelenleg főként a PhD tanulmányaimból adódó tevékenységeknek ad keretet.

Szakmai tapasztalat

 • 2012 – Erste Group IT GmbH, Bécs
  Üzleti tanácsadó
 • 1998 – 2012 Unternehmensberatung A. Seidel, Filderstadt
  Informatikai tanácsadó
 • 1997 – 1998 Gustav Lauser GmbH, Stuttgart
  Szoftvermérnök és –fejlesztő

Tanulmányok

 • 2017 – Columbia International University, USA
  Doktori tanulmányok (PhD, Educational Leadership)
 • 2005 – 2010 Columbia International University, USA
  Teológiai tanulmányok (Master of Arts, Education)
 • 1994 – 1997 Akademie für Datenverarbeitung, Böblingen
  Gazdasági informatikus

Nem vagyok egyedül

Minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll. Seidel Edit vállalta a vállalkozásunk ügyvezetését, így a kis családunk sikeres mendzselése mellett, szakirányú végzettséggel gondoskodik a Seidel Educational Services Limited gördülékeny működéséről.

Jövőképem és küldetésem

Célom, hogy olyan emberek vezessenek és tanítsanak másokat, akik igazán emberek, vagyis, az Alkotó tökéletes képmását a lehető leg élethűbben tükrözik az élet minden területén, de főképp vezetői és tanítói szerepükben.

Küldetésemnek tekintem, hogy a vezetés és az oktatás területén tevékenykedő férfiakat és nőket ennek a célnak elérésben segítsem, akik folyamatosan formálódva, képesek lesznek ebben a rájuk bízottakat is fejleszteni.

"Az ember mindig fejlődik, stagnálni nem lehet. Vagy vissza-, vagy továbbfejlődik. Én az utóbbit támogatom."

Signature

Elérhetőségek

Telefon:  +36 70 4010190
E-mail:    

A lényeg röviden

Mottóm: "Lehetővé teszem az embereknek, hogy tanuljanak és fejlődjenek. Első sorban jellemben." A bécsi Erste Group IT GmbH munkatársaként banki kollégák szakmai fejlődését teszem lehetővé, főképp az adattudomány (data science) területén. Szabadidőmben örömmel fejlesztek növekedésre vágyó embereket iskolákban, vállalatoknál, egyházi közösségekben és konferenciákon Európa-szerte. Tudományos PhD tanulmányaimat a CIU egyetemen végeztem. Jelenleg a jellemfejlesztés lehetőségeit kutatom szervezeti szinten.
© 2018 - 2021 Seidel Educational Services Limited

Search